Sastojci:
Tijesto za palačinke:
150 g glatkog brašna
3 jajETa
prstohvat soli
1 kašika ulja
2,5 dl mlijeka
maslac i ulje za pečenje
Fil:
250 g blanširanog špinata
250 g mljevenog miješanog mesa
1 luk, 1 čehno bijelog luka
prstohvat origana
2 jaja
2 kašike prezle
so i svježe mljeveni biber
ulje za prženje luka
1 kašika maslaca za kalup
50 g ribanog parmezana za posipanje
5 dl umaka od paradajza
peršun za ukras
Priprema:
Najprije pripremite tijesto za palačinke:
jaja glatko umutite s prosijanim brašnom, solju, uljem i mlijekom. Tijesto ostavite neko vrijeme, zatim ispecite tanke palačinke na ugrijanoj masnoći (maslac i ulje). Ohladite. Rernu ugrijte na 160°C.
Za fil sitno nasjeckajte oguljeni luk i bijeli luk. U tavi, na ugrijanom ulju, kratko popržite luk. Začinite ga origanom i ohladite. Ohlađenom luku primiješajte oba jajeta, prezlu, so, biber, bijeli luk i mljeveno meso pa sve sastojke dobro promiješajte.
Na dvije nasuprotne strane odrežite rubove palačinki. Jednu po jednu mažite ih mesnim filom i obložite blanširanim špinatom. Savijte ih i složite u prikladnu vatrostalnu posudu.
Preko punjenih palačinki prelijte umak od paradajza, sve pospite parmezanom i pecite u rerni 25 minuta. Vruće kanelone ukrasite peršunom i odmah poslužite.
Izvor: http://www.cyberbulevar.com/