Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, siječnja 22, 2015

Štrudlice sa Džemom od Šljiva

Sastojci:
200 gr masti
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
Šećer u prahu
1 vanilijinn šećer
džem od šljiva


Priprema:
U posudu staviti mast i šećer u prahu.
Umutiti da bude pjenasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. 
Zamjesiti tijesto i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad tijesto odstoji podjeliti ga na 2 dijela. 
Svaki dio oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od tjesta da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dijela tijesta razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana tijesta uzduž podijeliti na 3 dijela. 
Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki dio staviti uzduž džem i presaviti. Isjeći presavijeno tijesto na 5 dijelova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta.
Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilin šećerom.