Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, siječnja 11, 2015

Pereci sa Svježim Sirom

Ovi prhki keksići svidjeli su se svima koji su ih stigli probati, pogotovo oni premazani žumancem, posipani susamom i krupnom soli.
Sastojci:
150g oštrog brašna
100 g integralnog brašna
50 g Svježeg Sira
70 g maslaca
3 žumanca
1 kašićica soli
malo bibrai chillija
1 kašićica kurkume a može i crvene slatke paprike
malo mlijeka
sjemenke susama
krupna so




Priprema:
Pomiješajte oba brašna sa soli, biberom, chillijem i kurkumom. Začine dodajte prema ukusu, koliko jako želite da se osjete, bez obzira na napisane mjere.
U brašno dodajte skutu i maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi.
Tri žumanca lagano umutite, ali u smjesu dodajte otprilike 2, a ostatak će vam kasnije poslužiti za premazivanje.
Sve skupa umješajte tako da dobijete jednoličnu smjesu te premjestite u frižider na 30min dok se rashladi i malo stisne.
Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu oko 3mm (ne pretanko, ali ne ni predebelo) i izrezujte rezačima za kekse u oblicima koje želite.
 Preostali tučeni žumanac pomiješajte s kašićicom mlijeka i kistićem ovu smjesu premažite preko keksića, te ih posipajte susamom i krupnom soli.

Pecite ih na 180C, 5-10min (ovisno o veličini i debljini keksića), tačnije sve dok se ne zazlate po vrhu, a dno keksa ne dobije također blago zlatnu boju.


Poslužite ih nakon što se malo rashlade, makar su izvrsni i odmah.

Ovi keksići postat će vaš novi čips- srećom - itekako zdraviji.
Izvor: http://charmpam.blogspot.com/