Sastojci:
1 jagnjeci but, 1.5 do 2 kg
1.5 kg mladog krompira
1 glavica bijelog luka
1 veza ruzmarina
maslinovo ulje
morska so
biber
Priprema:
Staviti jednu resetku na sredini rerne a drugu na dno rerne. Upaliti rernu na 200ºC.
Oprati i ocistiti krompir, pa staviti u serpu sa vodom na sporet. Kada voda prokljuca, ugasiti ringlu.
Tri cehna bijelog luka oguliti i isjeckati zajedno sa pola ruzmarinovih listova.
Pomijesati isjeckani ruzmarin i bijeli luk sa maslinovim uljem, morskom soli i biberom, pa premazati jagnjeci but.
Sacekati da se rerna ugrije na 200ºC, pa staviti posudu u kojoj ce se peci krompir na nizu resetku, a but na gornju.
Procijediti krompir, vece prerezati na pola, i ocistiti od bilo kakvih crnih tacaka. Dodati krompiru ostatak bijelog luka, ostatak veze ruzmarina, posoliti i zaliti maslinovim uljem. Pomijesati pa ruzmarin i bijeli luk sipati u posudu ispod buta da se pece.
Peći jedan i po sat, ako je manji but, a moguže i vise veci.
Izvaditi iz rerne, pokriti aluminijskom folijom, i ostaviti da se meso 'odmori' 15-ak minuta prije serviranja.
Izvor: http://goodfood-maybe.blogspot.se
1 jagnjeci but, 1.5 do 2 kg
1.5 kg mladog krompira
1 glavica bijelog luka
1 veza ruzmarina
maslinovo ulje
morska so
biber
Priprema:
Staviti jednu resetku na sredini rerne a drugu na dno rerne. Upaliti rernu na 200ºC.
Oprati i ocistiti krompir, pa staviti u serpu sa vodom na sporet. Kada voda prokljuca, ugasiti ringlu.
Tri cehna bijelog luka oguliti i isjeckati zajedno sa pola ruzmarinovih listova.
Pomijesati isjeckani ruzmarin i bijeli luk sa maslinovim uljem, morskom soli i biberom, pa premazati jagnjeci but.
Sacekati da se rerna ugrije na 200ºC, pa staviti posudu u kojoj ce se peci krompir na nizu resetku, a but na gornju.
Procijediti krompir, vece prerezati na pola, i ocistiti od bilo kakvih crnih tacaka. Dodati krompiru ostatak bijelog luka, ostatak veze ruzmarina, posoliti i zaliti maslinovim uljem. Pomijesati pa ruzmarin i bijeli luk sipati u posudu ispod buta da se pece.
Peći jedan i po sat, ako je manji but, a moguže i vise veci.
Izvaditi iz rerne, pokriti aluminijskom folijom, i ostaviti da se meso 'odmori' 15-ak minuta prije serviranja.
Izvor: http://goodfood-maybe.blogspot.se