Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, prosinca 28, 2014

Pečeni But sa Kestenima i Pistacijama uz Okruglice od Sira i Prilog od Crvenog Kupusa

Sastojci:
1 but (oko 2-3 kg)
so
biber
50 g maslaca
malo muškatnog oraščića
1 kašika nasjeckanog peršuna
nekoliko grančica timijana
par grančica ruzmarina
300 g kuhanog očišćenog kestena
80 g oguljenih pistacija
300 g očišćene buče
30 ml konjaka
50 ml maslinovog ulja
50 g Pancete
100 g luka
100 g šampinjona
200 g Pancete  narezane
80 ml crnog vina
1 jaje
1 kašika Vegete
Za prilog od crvenog kupusa:
80 g ljubičastog luka
25 g maslaca
700 g crvenog kupusa
50 g Meda Podravka
2 zvjezdasta anisa
30 ml vinskog octa
sok jedne naranče
60 ml vina (Prošeka)
so
Za okruglice od sira: 
300 g svježeg kravljeg sira
300 g tost kruha
so
biber
2 jajeta
malo muškatnog oraščića
1 kašika nasjeckanog peršuna
80 g maslaca
Priprema:
But očistite od kože, suvišne masnoće te ga odkostite. Dobro ga posolite, pobiberite i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati.
Tako marinirani odležani but nožem pažljivo raširite u veliki “odrezak. Izrežite ga u oblik pravougaonika kako bi ga mogli lagano zarolati u roladu, a višak mesa sačuvajte. Po potrebi odrezak lagano i potucite.
Očišćeni but narežite na komade, stavite u lim za pečenje, zalijte konjakom i maslinovim uljem, pobiberite, prekrijte papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 170 °C oko 35 minuta.
Pancetu narežite na sitne kockice, a šampinjone na listiće. U tavici na malo maslinovog ulja lagano popržite pancetu.
Dodajte šampinjone, pržite dok tekućina koju puste šampinjoni ne ispari i uklonite s vatre.
Višak mesa koji vam je ostao od oblikovanja odreska pospite Vegetom, promiješajte i stavite u električnu sjeckalicu.
Dodajte sitno nasjeckani peršun, ruzmarin i timijan, omekšali maslac, jaje, malo naribanog muškatnog oraščića i sve zajedno dobro usitnite.
Pečenu buču dobro propasirajte i pomiješajte s 1/3 mljevenog mesa, a u ostatak mesa umiješajte kestene i pistacije.
Na veći komad papira za pečenje posložite kriške pancete tako da se lagano preklapaju kako bi poslužile kao podloga za meso.
Po panceti u tankom sloju premažite pripremljeni pire od buče, a po njemu rasporedite popečenu pancetu s lukom.
Zatim na to položite rastvoreni but, a po njemu nanesite fil od kestena.
Pomoću papira za pečenje zarolajte meso u roladu, dobro ga zamotajte i prebacite u lim za pečenje. Pecite na 170 °C 40 minuta, a zatim pojačajte na 190 °C i pecite još 10-ak minuta.
Za to vrijeme pripremite prilog. Luk narežite i popecite na zagrijanom maslacu, dodajte narezani crveni kupus koji ste prethodno posolili, pomiješali s medom, zvjezdastim anisom, sokom od naranče, vinskim sirćetom i marinirali nekoliko sati.
Kupus dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša, podlijte vinom, promiješajte i ostavite na toplom do posluživanja.
Kriške tosta (bijeli dio) narežite na kockice, dodajte svježi sir, maslac sobne temperature, jaja, peršun, malo muškatnog oraščića, so i biber te sve dobro promiješajte. Od dobivene smjese oblikujte kuglice i skuhajte ih u kipućoj slanoj vodi (10 minuta).
Soku od pečenja dodajte crno vino i pustite da ukuha.