Sastojci:
pureći vratovi
kosti od jedne koke sa malo mesa na njima
2-3 velike šargarepe
2 pastrnjaka sa lišćem
2 ili više krompira
1 velika glavica luka sa ljuskom
pola glavice manjeg celera
desetak grančica peršuna
3 - 4 čehna bijelog luka
10 - 15 zrnabibera
1 list lovora
Priprema:
Meso oprati i isjeći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove)
Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, isjeći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu. Cijelu glavicu luka staviti u juhu. Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuhati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije povrće kuhano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodaje se kasnije da se ne raskuha).
Tokom kuhanja skidati pjenu od mesa, koja se skuplja na površini tečnosti.
Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu.
Kad je meso i povrće kuhano izvaditi iz šerpe, blago posoliti, a tečnost procediti i zakuhati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suhi začin koji koristite.
Kuhanu mrkvu možete isjeckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane.
Posuti sitno sjeckanim svježim peršunom
Prijatno!!!!
Možete skuhati temeljac i raspodeliti u male posudice i zamrznuti, po potrebi vaditi iz zamrzivača i samo zakuhati sa rezancima, tako ćete imati supu češće na stolu. Takođe možete koristiti ovaj temeljac kao osnovu za mnoge druge supe i čorbe ili jela.
Izvor: http://pomoravka1.blogspot.com/
pureći vratovi
kosti od jedne koke sa malo mesa na njima
2-3 velike šargarepe
2 pastrnjaka sa lišćem
2 ili više krompira
1 velika glavica luka sa ljuskom
pola glavice manjeg celera
desetak grančica peršuna
3 - 4 čehna bijelog luka
10 - 15 zrnabibera
1 list lovora
Priprema:
Meso oprati i isjeći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove)
Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, isjeći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu. Cijelu glavicu luka staviti u juhu. Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuhati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije povrće kuhano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodaje se kasnije da se ne raskuha).
Tokom kuhanja skidati pjenu od mesa, koja se skuplja na površini tečnosti.
Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu.
Kad je meso i povrće kuhano izvaditi iz šerpe, blago posoliti, a tečnost procediti i zakuhati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suhi začin koji koristite.
Kuhanu mrkvu možete isjeckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane.
Posuti sitno sjeckanim svježim peršunom
Prijatno!!!!
Možete skuhati temeljac i raspodeliti u male posudice i zamrznuti, po potrebi vaditi iz zamrzivača i samo zakuhati sa rezancima, tako ćete imati supu češće na stolu. Takođe možete koristiti ovaj temeljac kao osnovu za mnoge druge supe i čorbe ili jela.
Izvor: http://pomoravka1.blogspot.com/