Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, lipnja 01, 2014

Sushi s Lososom

Sastojci:
4 - 6 listova nori-alge
riža za sushi
3 velika filea dimljenog lososa
svježi krastavac
klice
1 dcl bijelog alkoholnog sirćeta
1 dcl vode
1 čajna kašika šećera
sos od soje
podloga za izradu sushija (najbolje od bambusa)
Priprema:
Skuhati rižu (mjera - šoljica 2 dcl) u posoljenoj vodi. Kada je skuhana, ocijediti je, ali je ne ispirati - lakše će se rolati ljepljiva i puna škroba.
Napraviti otopinu (2 dcl) sirćeta, šećera i vode (vode i sirćeta u jednakoj količini - 1 dcl). Rasprostrijeti rižu u plitkoj posudi i dok je još topla politi je otopinom te pustiti da se ohladi.
Zagrijati alge na srednjoj temperaturi, na električnoj ploči, 20-ak sekundi sa svake strane, dok ne promijene boju u svijetlo-zelenu.
Izrezati losos na tanke trake. Izrezati i svježe krastavce na tanke trake. Staviti algu na podlogu za izradu sushija, na nju staviti rižu u tankom sloju (debljini jednog zrna) po čitavoj dužini, te slagati losos i krastavce po dužini i posipati klicama. Algu presaviti poput rolade, i sve dobro stisuti. Nastaviti postupak sa svakom algom. Izrezati rolade sushija na veličinu koja odgovara i poslužiti uz soja sos.