Sastojci:
1 kg mladog krompira
1 kašikicu suhog ruzmarina
2-3 kašike putera i isto toliko ulja
6 čehna bijelog luka
so i biber
3 kašike ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
Priprema:
Oljuštiti, oprati i isjeći krompire ako su veći, ako su sitni ostaviti ih cijele. Staviti ih u u lonac, preliti vodom, posoliti i staviti kašiku ulja. Kuhati oko 20-tak minuta.
U pleh ili tavu, staviti puter da se otopi i dodati ulje i krompire. Dobro promješati da se svi komadi dobro pomaste.
Staviti krompir da se peče u zagrijanu rernu na 220 C i peći dok fino porumene.
U međuvremenu, u tanjir staviti 2 kašike sirćeta, 3-4 kašike ulja, so, biber, bijeli luk ( neoljušten) i ruzmarin. Ako se koristi svježi ruzmarin, staviti 2-3 grančice ili zavisno kako se voli ruzmarin. Sve dobro promješati .
Izvadite krompir iz rerne. Preliti svaki komad sa mješavinom od ulja i sirćeta i rasporediti ruzmarin i bijeli luk po tavi. Vratiti tavu nazad u rernu da se peče jos 10-tak minuta.
1 kg mladog krompira
1 kašikicu suhog ruzmarina
2-3 kašike putera i isto toliko ulja
6 čehna bijelog luka
so i biber
3 kašike ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
Priprema:
Oljuštiti, oprati i isjeći krompire ako su veći, ako su sitni ostaviti ih cijele. Staviti ih u u lonac, preliti vodom, posoliti i staviti kašiku ulja. Kuhati oko 20-tak minuta.
U pleh ili tavu, staviti puter da se otopi i dodati ulje i krompire. Dobro promješati da se svi komadi dobro pomaste.
Staviti krompir da se peče u zagrijanu rernu na 220 C i peći dok fino porumene.
U međuvremenu, u tanjir staviti 2 kašike sirćeta, 3-4 kašike ulja, so, biber, bijeli luk ( neoljušten) i ruzmarin. Ako se koristi svježi ruzmarin, staviti 2-3 grančice ili zavisno kako se voli ruzmarin. Sve dobro promješati .
Izvadite krompir iz rerne. Preliti svaki komad sa mješavinom od ulja i sirćeta i rasporediti ruzmarin i bijeli luk po tavi. Vratiti tavu nazad u rernu da se peče jos 10-tak minuta.