Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, lipnja 20, 2014

Meksički Tacosi

Sastojci:
170 g  domaćih kobasica(opciono)
8 tortilja
6 jaja
1/4 čaše mlijeka
1/2 kašikice bibera
1/2 kašikice soli
isjeckani sir (sir i količina po želji)
malo Tabasco umaka
Šalša/salsa:
2 paradajza
5 suhih čili paprika ( ili 1 kašika izmrvljenih čili paprika)
1 serano papričica
1 čen bijelog luka
1 crveni luk srednje veličine (3/4 luka iskoristite da izmiksate sa ostalim sastojcima, a 1/4, isjeckanu, dodajete na kraju)
1 manji korijander, isjeckan
1/2 kašičice soli.

Priprema:
Izmrvite kobasice u tavu na srednje - visokoj temperaturi , propržite i miješajte sve dok ne postane sve ravnomjerno smeđe.Zagrijte jednu tavu na srednju temperaturu a drugu na visoku temperaturu.Tava zagrijana na visokoj temperaturi je za tortilje.U srednje velikoj posudi pomješajte jaja,mlijeko,so i biber.Na srednje zagrijanu tavu dodajte malo ulja i istresite jaja , pecite i miješajte dok se polahko ne stvrdnu , onda ubavite kobasice i ispecite do kraja.U međuvremenu zagrijte tortilje na otprilike 45 sekundi sa svake strane u prethodno zagrijanoj tavi.Tako da postanu hrskave i vruće ali i dalje savitljive.Vruće tortilje pospite sa isjeckanim sirom onda dodajte ispečena jaja i kobasice potom dodajte Tabasco sos i šalšu/salsu po želji.
Šalša/salsa Priprema:
Stavite paradajz, čili paprike i serano papričicu u šerpicu sa vodom da se kuhaju na šporetu, na srednjoj temperaturi 5 -10 minuta.Izvadite paradajz i papričice iz vode i stavite u blender sa ostalim sastojcima (osim korijandera i one 1/4 isjeckanog luka, koju ste odvojili sa strane). Sve miksajte dobro dok ne dobijete tečnu smjesu.Sipajte sve u posebnu posudu, dodajte luka i korijandera onoliko koliko ste pripremili ili čak i manje (po želji). Dodajte i soli,potom sve dobro izmješajte.