Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

srijeda, lipnja 25, 2014

Carski Kolač

Sastojci:
Biskvit:
5 kašika mljevenih oraha
2 kašike pšenične krupice ili griza
3 kašike oštrog brašna
1 kašika kakaa
1 vrećica praška za pecivo
5 kom jaja
5 kašika šećera
1 vrećica vanilin šećera
Agda:
250 g šećera
1, 25 dcl vode
Fil:
4 kašike gustina
4 kašike mlijeka
1/2 l mlijeka
180 g maslaca
180 g šećera u prahu
Čokoladna glazura:
200 g čokolade zakuhanje
6 kašika ulja
Priprema:
Uključiti rernu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna.
U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo.
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijinimn šećerom.
U umućena jaja polagano umiješati pripremljenu suhu smjesu.
Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta.
Ohladiti a dok se podloga peče napraviti agdu i fil.
Za agdu ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotova preliti je po pečenom biskvitu.
Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka. Još malo kuhati pa ohladiti.
Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu.
Sve skupa staviti preko hladnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade.
Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući. Dok je još malo topla prevući je preko fila.
Kolač služiti dobro ohlađen.
zvor: www.kuhar.com