Sastojci:
1. sloj
4 kašike kukuruznog ili agava sirupa
4 kašike otopljenog maslaca
2 pune kašike kremastog maslaca od kikirikija
1 kašićica ekstrakta vanilije
2,5 šoljice šećera u prahu
400 g čokolade
2. sloj
2 šoljice karamele
4 kašike prženog kikirikija
350 g čokolade s više kakaa
Priprema:
U zdjeli pomiješati polovicu sirupa, otopljeni maslac, maslac od kikirikija i ekstrakt vanilije te mikserom miksati na najslabijoj brzini dok se svi sastojci ne povežu.
Uz miksanje polako dodati šećer sve dok se ne dobije ujednačena, gusta, ljepljiva masa. Ako je masa pretvrda dodati još malo otopljenog maslaca, a ako je prerijetka šećera.
Masu rukama utisnuti u kalup ili posudu za pečenje te je staviti u frižider dok se ne pripremi smjesa za drugi sloj.
U lončiću, na srednje jakoj vatri otopiti karamele i ostatak sirupa, dodati kikiriki, još kratko sve zajedno izmiješati i lončić maknuti s vatre.
Kalup izvaditi iz hladnjaka, po prvom sloju preliti drugi te ga vratiti u frižider.
Kada se smjesa stvrdnula izvaditi je iz kalupa na dasku za rezanje te velikim nožem izrezati štangice.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu te u nju umakati jednu po jednu štangicu.
1. sloj
4 kašike kukuruznog ili agava sirupa
4 kašike otopljenog maslaca
2 pune kašike kremastog maslaca od kikirikija
1 kašićica ekstrakta vanilije
2,5 šoljice šećera u prahu
400 g čokolade
2. sloj
2 šoljice karamele
4 kašike prženog kikirikija
350 g čokolade s više kakaa
Priprema:
U zdjeli pomiješati polovicu sirupa, otopljeni maslac, maslac od kikirikija i ekstrakt vanilije te mikserom miksati na najslabijoj brzini dok se svi sastojci ne povežu.
Uz miksanje polako dodati šećer sve dok se ne dobije ujednačena, gusta, ljepljiva masa. Ako je masa pretvrda dodati još malo otopljenog maslaca, a ako je prerijetka šećera.
Masu rukama utisnuti u kalup ili posudu za pečenje te je staviti u frižider dok se ne pripremi smjesa za drugi sloj.
U lončiću, na srednje jakoj vatri otopiti karamele i ostatak sirupa, dodati kikiriki, još kratko sve zajedno izmiješati i lončić maknuti s vatre.
Kalup izvaditi iz hladnjaka, po prvom sloju preliti drugi te ga vratiti u frižider.
Kada se smjesa stvrdnula izvaditi je iz kalupa na dasku za rezanje te velikim nožem izrezati štangice.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu te u nju umakati jednu po jednu štangicu.