Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, svibnja 11, 2014

Slani Kroasani

Sastojci:
 1 kg mekog brašna
1 paketić kvasca (50 g)
2 kašićice soli
5 kašika ulja
1 jaje
 2,5 dl mleka
2,5 dl vode
250 g margarina za premazivanje
Fil
150 g praške šunke
250 g svježeg sira
1 bjelance
Za premazivanje
1 jaje
1 žumance  
susam, kim…
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, sa kašićicom šećera i brašna, ostaviti da nadođe.
Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamjesiti srednje meko tijesto.
Podjeliti na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i redati po 8 kora jednu preko druge (posljednju koru ne premazivati).
Tako se dobije na dva mjesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 20 minuta.
Rastanjiti prvo jednu “hrpicu” od 8 kora u veliku okruglu koru i podjeliti najprije na 4 djela, a svaku četvrtinu još na 5-6, da se dobije 20-24 trouglica .
Na svaki trouglić staviti po parčence šunke i fil od sira i bjelanceta, pa zaviti kiflicu, i poredati na podmazan pleh.
Razviti i drugu “hrpicu” od 8 kora u veliki krug, i isto podjeliti na 20 kiflica.
Kiflice pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat.
Premazati umucenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-tak minuta na 220 C. dok fino ne porumene.