Sastojci:
tijesto:
1 vrećica kvasca
1/2 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
60 dag glatkog brašna
10 dag maslaca
10 dag šećera
1 kašićica soli
1jaje
premaz:
2 kašike hladnog mlijeka
1 žumanjac
Priprema:
Otopiti maslac u mlijeku.
Otopiti kvasac u mlakoj vodi.
Pomiješati brašno, šećer, so, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem. Mutiti nastavcima za tijesto dok se sastojci dobro ne sjedine. Dobit će se vrlo meko, svilenkasto tijesto.
Pokriti krpom i pustiti da se diže oko sat vremena, ili dok mu se volumen ne udvostruči.
Dasku posuti obilno brašnom, na nju istresti tijesto, sasvim nježno ga premijesiti.
Podijelite tijesto na 10-12 kuglica.
Od kuglica razvući nepravilne oblike i oblikovat zarolane štapiće
Složiti ih u papirom obložen pleh. Pustiti da se dignu.
Svaki štapić premazati hladim mlijekom u koje je razmućen jedan žumanjak.
Peći na 230°C oko 10 minuta.
tijesto:
1 vrećica kvasca
1/2 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
60 dag glatkog brašna
10 dag maslaca
10 dag šećera
1 kašićica soli
1jaje
premaz:
2 kašike hladnog mlijeka
1 žumanjac
Priprema:
Otopiti maslac u mlijeku.
Otopiti kvasac u mlakoj vodi.
Pomiješati brašno, šećer, so, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem. Mutiti nastavcima za tijesto dok se sastojci dobro ne sjedine. Dobit će se vrlo meko, svilenkasto tijesto.
Pokriti krpom i pustiti da se diže oko sat vremena, ili dok mu se volumen ne udvostruči.
Dasku posuti obilno brašnom, na nju istresti tijesto, sasvim nježno ga premijesiti.
Podijelite tijesto na 10-12 kuglica.
Od kuglica razvući nepravilne oblike i oblikovat zarolane štapiće
Složiti ih u papirom obložen pleh. Pustiti da se dignu.
Svaki štapić premazati hladim mlijekom u koje je razmućen jedan žumanjak.
Peći na 230°C oko 10 minuta.