Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, svibnja 26, 2014

LAZANJE (sa faširanim mesom)

Sastojci: 
dva pakovanja listova za lazanje ( jedno pakovanje je dovoljno ako su kore veće površine)
dvije glavice crnog luka
500 gr mljevenog mesa
300 g kečapa
300 g kačkavalja
origano po ukusu
Bešamel sos: 
50 g  putera
pola šolje brašna
500 ml mleka (možda i više treba)
Priprema: 
U šerpi propržiti isjeckani luk. Dodati mu meso. Kada meso bude polu proprženo dodati kačkavalj i kečap. Smjesu mješati još malo dok se ne ujednači. Skinuti sa vatre. Pleh premazati uljem i poredati kore dok ne popune cijeli prostor. Potom preliti bešamel sosom, crvenom smjesom i ponovo poredati kore. Postupak ponoviti dok se ne iskoristite svi sastojci. Služiti toplo.
Priprema bešamel sosa: Staviti u šerpu puter i zagrijati. Brašno pržiti, ali ga ostaviti da bude bijele boje (ne smije požutiti). Potom naliti mlijeko i neprestano mješati žicom za šlag, da u umaku ne bi bilo grudvica. Umak kuhati uz stalno mješanje, posoliti i skinuti sa štednjaka.