Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, svibnja 01, 2014

Kolač sa lješnjacima, Čokoladom i Makom - Šarenko

Sastojci:
Kore
3 jajeta
450 ml kisele pavlake
1 prašak za pecivo
15 kašika brašna
15 kašika šećera
5 kašika mljevenog maka
5 kašika mljevenih lešnika
5 kašika kakaoa
Za fil:
1 l mlijeka
10 kašika griza
3 vanilin šećera
150 g šećera
200 g margarina s ukusom vanilije
100 g čokolade/ bijele ili crne
Priprema:
Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mješavinu brašna i praška za pecivo,
pa polako promješati.
Dobijenu smjesu podjeliti na 3 dijela. U jedan dio dodati mak, u drugi mljevene lješnike, a u treći
kakao. Sve lijepo promešati.
Tepsiju dimenzija 30x20 cm obložiti papirom za pečenje i presuti smjesu od maka. Peći je u
zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.
Fil:
U šerpu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer i vanilijin šećer, pa kuhati dok ne proključa.
Dodati griz i kuhati uz stalno miješanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi.
Paziti da se ne prekuha.
Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaa. Premazati 2/3 fila i prekriti korom od lješnika, pa nanijeti ostatak fila.
Po vrhu staviti glazuru od 100 g čokolade i malo ulja.