Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, svibnja 24, 2014

Čupavci

Evo konačno i recept za čupavce, po meni njbolji, a koji sam pronašla na coolinarica.com od korisnice MASTERA. Moj dragi ne voli kokos, a ja ih baš volim-kompromis. Nema mi dražeg kolača, mjere mi se sa tiramisuom, idu danas :)
Sastojci:
Tijesto:
3 jajeta
10 kašika šećera (220 g)
13kašika ulja (180 ml)
16 kašika brašna (300 g)
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
Krema:
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
1 veću kašiku ruma
200 ml mlijeka
čašu od 200 ml šećera
Ostalo:
 300 g krupnije mljevenog kokosa
Priprema:
Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelance, a žumanca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelance sa šećerom u šlag, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 kašika brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanac, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji se stavi papir za pečenje.
Peći na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
Punč kremu skuhati na način da se prvo otopi margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.
Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
Kokos staviti u jedan dublji tanjir, kremu ostaviti u lončiću. Uzeti viljuškom kocku biskvita, umočti kvalitetno u kremu, podignuti, malo sačekati trenutak da kapne višak kreme, staviti kocku na kokosovo brašno i izvući viljušku. Drugom viljuškom nabacati kokos po kockici, uhvatiti ju viljuškom ispod i prebaciti na tacnu.