Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, ožujka 14, 2014

Pastrmka iz rerne

Iako je svježa pastrmka s roštilja veoma ukusna, pastrmka iz rerne, čijem ukusu doprinose i posebni sastojci, može biti još ukusnija. Ona je idealno rešenje za porodični ručak, a može se poslužiti uz kuhani ili pečeni krompir.
Sastojci:
-4 pastrmke od po 300-400 g
-3 lista žalfije
-peršun
-2 čehna belog luka
-3/4 šolje suhog bijelog vina
-1 1/2 limun
-6 supenih kašika ulja
-so i biber
Priprema:
Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na slijedeći način: u posudi izmiješati isjeckanu žalfiju, peršun, bijeli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmiješati.
Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suha, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja.
Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.