Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, ožujka 15, 2014

Paradajz Čorba

Juha od paradajza je veoma zdrava i sadrži vrlo malo masnoća. Paradajz čorba ima mnoge zdravstvene prednosti što je čini jednom od najboljih supa u ishrani, neke od njih su: pomaže u gubitku težine, u borbi protiv raka, kontroliše visoke razine holesterola, dobra je i za kožu.
 Kažu da juha od paradajza liječi mamurluk, a ovaj recept, se sprema veoma jednostavno i gotov je za petnaestak minuta.
 Sastojci:
-1 decilitar maslinovog ulja
-1 puna supena kašika brašna
-limenka paradajza (pelati ili komadići), ili paradajz pire, ili dva veća oguljena paradajza isitnjena na komadiće.
-800 - 1000 ml. vode
-so
-začini, po želji (origano, muškatni oraščić, bosiljak...)
-sitna tjestenina ili tarhana, po želji
Priprema:
U lonac usuti ulje i ugrijati. Dodati kašiku brašna i napraviti svijetlu zapršku - ne dozvoliti da brašno izgori. Skloniti sa vatre i u zapršku dobro umiješati usitnjeni paradajz. Polako dodati vodu, neprestano miješajući. Vratite lonac na vatru  i sačekati da juha provri. Dodati so i začine, promiješati. Po želji dodati tjesteninu ili tarhanu, neka juha ključa na laganoj vatri još 3-4 minute.
 Gotova juha se može ukrasiti vrhnjem za kuhanje koje treba u tankom mlazu ulijevati kako bi ostalo na površini. Mogu se dodati i ispečene kockice starog hljeba, a neki će juhu servirati sa tostom i maslacem.
 U serviranu juhu se može dodati nekoliko kapi Tabasco sosa ili svježe naribati muškatni oraščić.