Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

srijeda, ožujka 05, 2014

Lignje na Buzaru sa Rižom

Sastojci:
1 kg liganja
200 gr kozica
4 čehna bijelog luka
malo persunovog lista
ruzmarina, mazurana, bosiljka.
1 dl maslinovog ulja
2 dcl bijelog vina
1 šoljica rize
1 konzerva paradajza
soli,bibera ili ljute papricice

Priprema:
Ocistiti lignje, isjeci na manje komade.
U serpu staviti ulje
Staviti usitnjeni bijeli luk, tako da zagrijavanjem pusti finu aromu pa kada se dovoljno ugrije ulje,
sipati lignje i malo ih proprziti.
Dodati vino i "pulpu", sve zacinske travcice i poklopiti da se dinsta.
Kada lignje omekšaju, dodati rizu i 1.5 x tekucine, a temeljac je najbolji..ako se ipak dodaje samo voda, dodati i malo vina.
Podlijevati tekucinom sve dok se riza ne skuha. Pred kraj dodati kozice i ostaviti poklopljeno 10-ak minuta.
Dodati zacine po želi.