Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

utorak, ožujka 04, 2014

Kroasani (Slani sa šunkom i sirom)

Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
-1 paketićkvasca (50 g)
-2 kašićice soli
-5 kašika ulja
-1 jaje
-2,5 dl mlijeka
-2,5 dl vode
-250 g margarina za premazivanje
Fil
 -150 g praške šunke
-250 g svježeg sira
-1 bjelance
Za premazivanje
- 1 jaje
-1 žumance  
-susam, kim…
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, sa kašićicom šećera i brašna, ostaviti da nadođe.
Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamjesiti srednje meko tijesto.
Podijeliti na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i redati po 8 kora jednu preko druge (posljednju koru ne premazivati)
Tako se dobije na dva mjesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 20 minuta.
Rastanjiti prvo jednu “hrpicu” od 8 kora u veliku okruglu koru i podijeliti najprije na 4 dijela, a svaku četvrtinu još na 5-6, da dobije se 20-24 trouglića.
Na svaki trouglić staviti po parčence šunke i fil od sira i bjelanceta, pa zaviti kiflicu, i poredati na podmazan pleh od rerne.
Razviti i drugu “hrpicu” od 8 kora u veliki krug, i isto podjeliti na 20 kiflica.
Kiflice pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat.
Premazati umučenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći u prethodno zagrijanoj rerni 20-tak minuta na 220 C. dok fino ne porumene.