Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, ožujka 27, 2014

Japrak Sarma Bosanska

Sastojci:  
-1/2 kg mljevene teletine-junetine
-100 gr.riže
-1 glavica crvenog luka
-1 manja narendana mrkva
-sitno nasjeckan persun
-50-ak listova vinove loze
-malo mlijeka
-kajmak
-mala kašikica vegete,
-so
-biber
Priprema:
U sve dolme pa i u ovu uvijek prvo dodati malo mlijeka u meso, promiješati i ostaviti da odstoji 15-ak minuta. 
U meso zatim narendati -sitno luk, mrkvu, dodati dobro ispranu u vodi, rizžu i isjeckan peršun. 
Dodati vegetu, so i biber i ostaviti da odstoji pola sata. 
Listove vinove loze preliti sa proključalom vodom i kada promijene boju u tamno zeleno-smeđu, vaditi polagano, da se ne bi pocijepali. 
Listove filovati, praviti male sarmice i redati ih u šerpu. 
Preko sarmi staviti komadiće maslaca a zatim sarmu preliti sa proključalom vodom. Voda treba da bude u visini sarmi. 
Sarme kuhati oko 1 sat na laganoj temparaturi.
 Sarmu služiti uz kajmak i somune.