Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, ožujka 16, 2014

Sarajevska Halva

Sastojci:
- 110 gr.maslaca
-110 gr.brašna
-110 gr.šećera
-220 ml.vode
-orasi za posipanje
Priprema:
Šećer i vodu sastaviti i ostaviti na stranu.
U šerpu rastopiti maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjiti temparaturu, dodati brašno.
Sa drvenom kašikom peći brasno oko 10-ak minuta, dok se ne dobije nježno smeđa boja.
Kad je brašno u pola pečeno staviti da prokuhaju šećer i voda, i kuhati samo par minuta.
Gotovo proprženo brašno staviti na stranu sa drvenom kašikom unutra.
U lijevoj ruci držati poklopac od šerpe a u desnoj zaljev.
Brašno zalitisa toplim zaljevom i odmah prekriti sa poklopcom.
Nakon par sekundi kad se masa “smiri” brzo drvenom kašikom promiješati halvu da ne bude grudvica. Halva treba da se odvaja od kašike.
Halvu kašikom vaditi u tanjir i posuti mljevenim orasima.