Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, ožujka 08, 2014

Brzi čokoladni kolač

Sočno, čokoladno, finog ukusa, lijepo se reže i spremno je za čas, prenos s bloga Sveetheart.
Posebna draž ovog recepta je što se sastojci ne moraju vagati, nego se mjere šoljicom, onom od 200 ml. Može se količina i povećati, važno je da omjer ostane isti.
Sastojci:
-2 cijela jajeta
-2 šoljice naribanih jabuka ili mrkve
-1 šoljica šećera
-1 šoljica griza ili pola šoljice griza, pola šoljice integralnog brašna
-1 šoljica mljevenih oraha/lješnjaka/badema
-1 šoljica mlijeka
-0,5 šoljice ulja
-1 kašika kakao praha
-1 kesica praška za pecivo
-100 g višanja (nije obavezno)
Priprema:
Jaja dobro izmiksatisa šećerom – da postanu pjenasta. Dodati mlijeko, ulje, kakao. Promiješati. Zatim dodati jabuke, orahe, griz, prašak za pecivo i višnje. Sve promiješati lagano, da se sjedini.
Izliti u pripremljen kalup i peći na 180°C. Čačkalicom isprobati je li kolač pečen.
Čokoladna glazura
-100 g čokolade
-70 g maslaca
Maslac i čokoladu otopiti na pari.
Još topli kolač preliti glazurom. Ostaviti  da se ohladi.