Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, veljače 22, 2014

Roll keks

Sastojci:
500 g brašna
220 g masti
250-300 g šećera (zavisi koliko slatko volite)
1 jaje
mlijeko po potrebi
2 kašike kakaa
Priprema:
Nema neke posebne mudrolije! Sve sastojke je potrebno sjediniti,zatim umjesiti tijesto. Podijelite na pola, u jednu polovinu dodajte dvije kašike kakaa a druga da ostane svijetla. Razvaljajte svijetli i tamni komad tijesta, stavite jedan na drugi, urolajte u rolnu i oštrim nožem režite kolutove 1 cm debele. Slagajte ih u pleh na masni papir i peći na 200 °C oko 10 minuta. Kad dobiju blagu boju biti će još mekani ali kako se budu hladili stvrdnut će se.
Ovo tijesto je odlično za bezbroj kombinacija raznog keksa.Možete dodavati cimet, kavu,kokos , đumbir, komadiće čokolade, kakao, kandirane narandže, limunovu koricu i tako dalje. Tijesto možete razvaljati na 1 cm debljine i modlicama/kalupima vaditi oblike kakve god poželite! U svakom slučaju recept i tijesto koje treba isprobat , pa samo naprijed !
Izvor (coolinarika)