Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, veljače 28, 2014

Pogačice sa tikvicama i sirom

Sastojci:
Tijesto
 -1 i po šoljica brašna
-1/2 šoljice integralnog brašna
-50 gr putera
-3/4 šoljice mlijeka
-2 kašike jogurta
-1/2 kašikice praška za pecivo  
-malo soli
-1-2 kašike kukuruznog brašna za pobrašniti radnu površinu
-1 šoljica = 250 ml
Punjenje
 -1 manja tikvica (195 gr)
-2 kašike ricotta sira
-1/2 kašičice češnjaka u granulama
-1/2 kašićice sjemenki susama
-1jaje
- malo tucane ljute paprike  
-malo sjeckanog peršuna
-1 protisnuto čehno češnjaka  
-soli i bibera (friško mljevenog)  
-ribanog kozjeg sira
Priprema
Prosijati brašno s praškom za pecivo i malo soli, staviti ga u zdjelu te umiješati narezani puter...
Napraviti malu udubinu u brašnu te dodati mlijeko i jogurt, dobro izmiješati / umijesiti tijesto (ja sam to sve strpala u mikser par minuta). Tijesto mora biti fino mekano i lako za raditi.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto na velicinu 24×36cm (ne pretanko)...
Preko tijesta u vrlo tankom sloju razmazati fil koji se ranije pripremio (naribana tikvica i malo ocijeđena, ricotta sir, češnjak u prahu, so i biber, jaje, prstohvat ljute tucane paprike, sitno nasjeckanog peršuna i protisnuti češnjak).
Kad ste tijesto namaže filom preko svega naribati tvrdi kozji sir, urolati i nasjeći na kriškice.
Posložiti u pekačim papirom obložen pleh/tepsiju... Peći oko 20-ak minuta u zagrijanoj rerni (180 - 200).