Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, veljače 17, 2014

Sarajevska Lutma, nutma, ravanija

Lutma je starinski mokri kolač, pravila ga je moja nana, a pravi ga i moja mama :)
Sastojci:
-šest jaja
-pet kašika šećera
-pet kašika ulja
-pet kašika mlijeka
-pet kašika brašna
-pola praška za pecivo
-Agda-šerbe
-500g šećera
-četri šolje vode
-nekoliko kolutića limuna.
Priprema:
6 jaja umutiti sa 5 kašika šećera. Mutiti 20 min sve dok na smjesi ne ostaje čvrst šlag.
Dodati 5 kašika ulja, 5 kašika mlijeka, 5 kašika brašna i pola praška za pecivo.
Mutiti laganije. Pripremljenu smjesu istresti u tepsiju i peći oko 30 minuta.
Paziti da ne izgori.U međuvremenu kuhati agdu-šerbe od 1/2kg šećera i četiri (čajne) šolje vode uz dodatak kolutića limuna.Kada se ohladi kolač zaliti. Preko posuti kokos.