Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

utorak, veljače 25, 2014

Krofne - savršen recept

Evo super recepta, davno pronađenog na cooliniarici od korisnika vukica5. Isprobane i savršene krofe su u pitanju. :) Recept za vikend kada ne budem na dijeti. Nema ništa ljepše od mirisa krofni z vikend.. :)
Sastojci:
-2 jajeta
-100 g margarina
-3 dl mlijeka
-20 g kvasca
-3 kašike šećera
-1 kašikica soli
-malo ruma
-naribane korice limuna  po potrebi brašna (650-700g)
-ulje za prženje
-šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U malko mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom da nadolazi.
Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.
Kad se sastojci sjedine dodati par kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači na gore.
Pokriti krpom i ostaviti na toplom da tijesto udvostruči zapreminu. Premijesiti ga, ali ne lupati već povlačiti kašikom na gore i ostaviti da još jednom narasta.
Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-tak minuta.
Tijesto rastanjiti 1 cm debljine i vaditi krugove (obavezno odmaknuti 2-3 mm od krajnjih ivica ) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastaju 20 min (nakon 10-tak min prevrnuti i ostaviti još 10-tak min.
U duboku šerpu sipati ulje i zagrijati ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krofne brzo preplanuti)
Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na radnom stolu, strana koja je bila prema gore ide prva da se prži.
Od ove količine dobije se oko 30 krofni.
JAKO BITNO:
1.Prostorija u kojoj se radi mora biti topla, tijesto mora dobro da naraste...nema žurbe.
2.Ulje za prženje ne smije biti previše zagrijano, krofne će brzo potamniti a unutra neće biti pečene... (i neće biti prstena)
3.Potrebna je dublja šerpa sa dosta ulja da krofne ne dotiču dno i da imaju prostora da narastaju dok se prže...