Sastojci:
-1 mali crni luk
-1 praziluk
-2 čehna bijelog luka
-1veći krompir
-300 gr prokelja
-600 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
-1 kašika putera
-2 kašike maslinovog ulja
-60 ml vrhnja za kuhanje
-1/4 kk muškatnog oraha
-so,vegeta
za posipanje
-1 kašika maslinovog ulja
-kockice slanine
Priprema:
Isjeckati sve tri vrste luka, pa ga prodinstati na puteru i ulju 5min. Dodati temeljac i krompir isječen na kockice. Kuhati desetak minuta dok krompir ne omekša. Dodati prokelj isječen na manje dijelove. Kuhati još oko 5 min.
Sve prebaciti u blender i blendati dok se ne napravi kremasta masa.
Vratiti u šerpicu, dodati začine i pavlaku. Kuhati još koji minut.
Slaninu propržiti na ulju i njom posuti čorbicu.