Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, veljače 23, 2014

Amper Čorba - Bosanski recept

Amper čorba ili izvorno "Einbrennsuppe", u narodu poznata još kao i "anpren čorba" je na naše prostore došla sa Austrougarskom vladavinom i postala simbol za najjednostavnije jelo iz djetinjstva. Sam naziv dolazi iz njemačkog jezika i riječ einbrennen bi se ovdje moglo prevesti kao -zaprženo.
Sastojci:
-3 kašike ulja
-3 kašike brašna
-1 kašićica crvene paprike
-začini po želji (Vegeta, so, kim, biber, peršun )
-1.5l vode ili povrtnog temeljca
-2 jajeta
Priprema
Na masnoći prepržiti brašno do žućkaste boje. Dodati crvenu papriku i odmah politi vodom.
Kad prokuha, dodati začine i pred sam kraj dodavati lagano ukuhavajući izmućena jaja.
Kad jaja isplivaju na površinu, čorba je gotova.
Poslužuje se najčešće s kockicama starog kruha.