Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, veljače 23, 2014

Bosanski Grah sa suhim mesom

Danas pravim grah za ručak i to na ovaj način. Volimo gust grah sa suhim mesom.
Sastojci:
-500 g Graha
-1 Glavica crvenog luka (Oguljena i izrezana na skroz sitne komadiće)
-1 Mrkva(oprana i oguljena)
-1 Kašika ulja
-1/2 Male kašikice bibera
-100 grama suhog mesa ili sudžuke
Zaprška
-2 kašike brašna
-3 kašike ulja
-1 mala zkašićica vegete
-1/2 male kašićicesoli
-1/2 male kašićice crvene paprike u prahu ja volim da je crveno pa stavim cijelu
-1/2 male kašićice sosa od paradjza (Tomatoe Paste)
Priprema:
U jednu šerpu naliti vode i dodati grah i staviti da prokuha.
Kada prokuha iscijediti vodu i izaprati ga.
Ponovo u tu istu šerpu vratiti grah, zatim staviti izrezani luk, mrkvu i dodati vode po želji.
U grah dodati bibera i ulja, suho meso i poklopiti da se kuha.
Kada je grah skoro kuhan , početi spremati zapršku.
U malu šerpicu ili tavu staviti brašno i ulje i na srednjoj vatri pržiti oko 10 minuta dok brašno ne dobije malo boje.
Kada je brašno zaprženo dodati vegetu, biber, papriku i sos od paradjza i to opet malo propržiti sve skupa jedno 5 minuta.
Nakon toga dodati vode po želji. To sve opet malo pržiti dok se voda ne upije i zaprška bude gusta.
Zapršku dodati u grah i kuhati  još jedno 20-30 minuta dok se sva zaprška ne ukuha u grah.