Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, veljače 22, 2014

Bosanska ćufta u kajmaku

Kako je moja mama kada je bila mlada radila kao kuharica u najpoznatijoj Sarajevskoj Ašćinici kod Hadžibajrića, te naučila stare bosanske recepte tako sam i ja pored što preferiram moderna i niskokalorična jela, zahvaljući mami zavolila i predivna stara tradicionala jela, a recepte imam koga pitati i od koga učiti :) Ispod je standardni recept za ćufte.
Sastojci:
-500 gr. mljevenog teleceg(juneceg) mesa
-120 ml.mlijeka
-1 kasika mljevenog luka
-1 kasika mljevenog bijelog luka
-100 gr. hljebnih mrvia
-1 jaje
-so, biber i malo vegete
-sitno nareskan peršun
-3 kašike kajmaka
-1 kašika maslaca
-50 ml tekućeg šlaga
Priprema
U mljeveno meso dodati mlijeko i dobro promiješati.
Masi zatim dodati luk, jedan pa drugi, zatim mrvice, začiniti sa solju, biberom i vegetom.
Sve dobro promijesati i ostaviti u frižider jedan sat.
Nakon toga masi dodati jedno jaje i peršun te zatim praviti ćufte.
Da bi ćufta bila jednaka može se koristiti kašika za sladoled. :)
Na zagrijanoj masnoći (2 kašike maslinovog ulja i 1 kašika maslaca) pržiti ćufta predhodno uvaljana u brašno.Ovako gotove ćufte redati u posudu i preliti sa rastopljenim kajmakom, maslacem i šlagom te još malo na tihoj temparaturi kvrčkati da ćufta upiju kajmak.