Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, siječnja 19, 2014

Lazanje s tikvicama i 3 vrste sira

Naš današnji ručak - talijanski specijalitet! Ovo je varijanta s tikvicama i tri vrste sira! Može se poslužiti i za goste vegetarijance, dobro ne samo za njih. :) Količina je dovoljna za 6 osoba.
Sastojci:
-600 g tikvica
-50 g maslaca
-1 kašićica vegete
-bijeli biber
-12 listova lazanja
-so
-100 g gorgonzole
-50 g mozzarelle
-15 g parmezana
Za umak bešamel:
-50 g maslaca
-50 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 l mlijeka
-1 kašićica Vegete
-bijeli biber
-so
Priprema: 
Za pripremu j potrebno oko 80 min. Tikvice treba oprati i uzdužno narezati na tanke kriške. Popeći ih na maslacu, posuti Vegetom, pobiberiti i maknuti s vatre.
Lazanje prokuhati u posoljenoj vodi (2-3 minute), u koju se stavi par kapi ulja da se listovi ne slijepe, ili koristiti lazanje koje se ne kuhaju.
Za umak bešamel, na maslacu lagano popeći brašno. Postupno dolijevati toplo mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne dobije glatka gusta smjesa. Dodati Vegetu, pobiberiti i po potrebi posoliti.
Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) staviti malo bešamela, složiti red lazanja, po njima rasporediti bešamel, tikvice, naribanu mozzarellu i natrganu gorgonzolu. Na to staviti listove lazanja i postupak ponoviti, tako da se na zadnji list lazanja stavi bešamel, naribani sir i parmezan.
Peći oko 25 minuta u rerni zagrijanoj na 220°C.