Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, prosinca 22, 2013

Keksi punjeni bijelom čokoladom - Božićni kolačići

Božić je za dva dana, pa dok je vikend idem pripremiti tri, četiri standardne vrste božićnih sitnih kolačića za porodicu i prijatelje. Ovo je jedan od omiljenih. :)
Sastojci:
-200 gr brašna  
-120 gr putera  
-2 žumanca (40 g)  
-2 male kašike kakaoa (8 g)  
-1 vanilin šećer  
-1 mala kašika praška za pecivo (5 g)  
-60 g šećera  
Punjenje: 
-150 g bjele čokolade  
-4 velike kašike vrhnja
Priprema:
Brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, kakao, žumanca, puter narezan na listove staviti u dublju posudu pa sve dobro umjesiti, da se dobije fino glatko tjesto, da se sve fino ujednaci.
Zaviti tjesto u prozirnu foliju te ostaviti 30 minuta da odstoji na hladnom.
Pripremiti 2 pleha obložena papirom za pečenje. Pećnicu uključiti da se zagrije na 180°C.
Tjesto razviti 0,3 mm na malo pobrašnjenoj površini. 
Vaditi oblike po želji, tako da se polovini keksa napravi mali otvor na sredini.
Staviti kekse da se peku 8-10 minuta. Pustiti na plehu da se ohlade.
Dok se keksi hlade iznad pare staviti na što sitnije isjeckanu bjelu cokoladu zajedno sa vrhnjem, mješati kašikom (brze ce se istopiti, fino sjediniti).
Na puni keks premazati po 1 malu kašiku punjenja, zatvoriti drugom, otvorenom polovinom keksa, i lagano spojiti kekse.
Pustiti ih da se krema stegne, pa držati kekse do upotrebe u dobro zatvorenoj posudi.