Ovo jelo sam nučila od svoje mame. Može se reći da je Bosansko tradicionalno jelo, ali ga i Turci spremaju pa vjerujem da su ga oni donijeli u naše krajeve. Topa je jako ukusno i često pravljeno jelo najčešće kod bosanskih muslimana tokom mjeseca Ramazana. Dosta je kalorično i ne preporučuje se jesti svaki dan niti u velikim količinama, ali teško se kontrolisati. :D
Sastojci:
-maslo / puter
-kajmak
-pavlaka
-sir za pitu
-dimljeni sir..
Priprema:
U tavi rastopiti maslo ili puter, u zavisnosti šta inače koristite u svojoj kuhinji. Sve mliječne sastojke (mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak i pavlaku) dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope, ne previše, nesmije da vrije.. Količinu prilagoditi svom ukusu. Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Po želji na kraju dodati 1 jaje. Služiti uz vruć somun. I to je to... tako brzo, a tako dobro :D
Sastojci:
-maslo / puter
-kajmak
-pavlaka
-sir za pitu
-dimljeni sir..
Priprema:
U tavi rastopiti maslo ili puter, u zavisnosti šta inače koristite u svojoj kuhinji. Sve mliječne sastojke (mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak i pavlaku) dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope, ne previše, nesmije da vrije.. Količinu prilagoditi svom ukusu. Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Po želji na kraju dodati 1 jaje. Služiti uz vruć somun. I to je to... tako brzo, a tako dobro :D