Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, srpnja 08, 2013

KLEPE - Bosanski recept

Klepe su tradicionalno bosansko jelo, za čiju pripremu treba odvojiti odprilike 2 sata. Međutim, jednostavne su za napraviti.
Sastojci
-500 g  brašna
-2  jajeta
-500 g  mljevenog mesa
-1 glavica  crvenog luka
-2-3 režnja  bijelog luka
-1 šolja  kiselog mlijeka ili pavlake
 -malo soli i bibera
 -masnoća - rastopljen maslac
-1 kašičica aleve paprike

Priprema:
Zakuhati tvrđe tijesto od brašna, jaja, mlake vode i soli. Razviti deblju jufku i isjeći je na kvadratiće.
Od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera pripremiti fil za klepe. Na svaki kvadratić tijesta staviti fil, pa ga presaviti tako da se dobije trouglasti oblik.
U dublju posudu staviti vodu da prokuha, pa je posoliti i u nju lagano stavljati klepe. Kuhati dok klepe ne isplivaju (10-ak minuta). Kada su kuhane, vaditi ih iz vode i redati u vatrostalnu posudu.
Zagrijati pećnicu na srednju temperaturu pa u nju staviti klepe da se zapeku. U međuvremenu usitniti bijeli luk te ga pomiješati sa kiselim mlijekom ili pavlakom.
U tavi zagrijati masnoću (maslac) dok ne počne da cvrči, pa i nju dodati u smjesu sa kiselim mlijekom. Ovom smjesom od jogurta preliti gotove klepe. Prilikom serviranja ukrasiti ih pavlakom i poslužiti.