Recept:
4 praziluka (oko 1 kg)
1 srednja glavica luka
1 mrkva
500 g mljevenog mesa
so, biber, aleva paprika
mast ili ulje
oko 3 dl soka od paradajza
100 do 150 g ribanog sira koji se topi
Praziluk očistiti i bijeli dio isjeći na komade dugačke 10 cm, staviti u vrelu vodu i kuhati dok ne omekša. Izvaditi iz vode, ocjediti i razdvojiti slojeve tako da ostane truba sa dva sloja listova, spoljnih.
Poželjno je prije toga da ste na masnoći izdinstali sjeckani luk i rendanu mrkvu i dodali mljeveno meso, pržeći dok sva voda ne ispari. Začiniti po ukusu, so, biber i aleva paprika (moj dodatak).
Sredinu praziluka treba sitno isjeckati i spojiti sa mesom i dinstati dok se praziluk ne istopi.
Ostaviti da se malo prohladi.
Napuniti trubice sa smjesom od mesa, ostatak mesa staviti u tepsiju i po njemu poredati praziluk.
Zaliti paradajiz sokom i peći na 180 stepeni oko pola sata.
Pred kraj pečenja posuti rendanim sirom i vratiti u rernu toliko da se sir istopi.