Sastav:
1 kutija kora za lazanje kojima nije potrebno prethodno kuhanje,
2 kašike maslinovog ulja,
8 čehna bijelog luka, sitno sjeckanih,
125 g putera na sobnoj temperaturi, isječenog na kockice,
300 g mocarele
1,2 l mlijeka,
100 g brašna,
muškatni oraščić,
peršun,
so,700 g špinata, opranog i očišćenog
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C, pa napravite bešamel: u šerpi rastopite puter na srednjoj vatri, pa dodajte brašno. Mutite žicom oko 2 minuta, pa mlijeko dodajte iz tri puta, svaki put muteći žicom i pojačavajući vatru.
Potom umiješajte muskatni oraščić, peršun, so, biber i 250 g mocarele, pa sklonite s vatre.
U većoj tavi zagrijte ulje, pa ubacite sjeckani beli luk i odmah smanjite vatru da ne zagori. Pržite ga lagano oko 2 minuta, pa ubacite oko trećinu špinata. Miješajte dok špinat ne svene, pa dodajte drugu trećinu špinata i opet miješajte dok ne svene. Posolite, pa ubacite preostali špinat, izmiješajte i odmah sipajte u veći tanjir, cijedeći ga od vode koju je pustio.
Ovu vodu možete sačuvati za razrijeđivanje bešamela ukoliko se zgusne previše za vaš ukus.
Veći pravougaoni kalup dubine oko 10 cm obložite slojem bešamela. Potom dodajte red kora za lazanje, zatim red špinataa, soli, malo preostale mocarele, pa 3 kutlače bešamela.
Nastavite redati slojeve na ovaj način dok sve ne utrošite, završavajući bešamelom i sirom. Pecite oko 25 minuta, pa ostavite da odstoji 20 minuta prije serviranja.