Ćufte:
500 gr mljevenog mesa
100 gr riže
1 jaje
1 glavica crnog luka
pola veze peršuna
2 kašike brašna
so
biber
Sos:
400 gr pavlake
2 glavice crnog luka
1 kašika brašna
so
biber
2 – 3 šolje vode
Priprema:
U posudu staviti meso, jaje, sitno isjeckan crni luk, rižu, brašno, začine i peršun pa sve izmjesiti i sjediniti.
Mokrim rukama oblikovati loptice ( ćufte ).U šerpu sipati vode i staviti da provri.
Kad provri spustiti ćufte da se kuhaju .
Za to vreme pripremite sos. Isjeckajte crni luk, pa ga na malo ulja prodinstajte da omekani.
Kada je luk omekanio dodajte brašno uz mješanje i mješajte da nema grudvica.
Zalijte sa 2 -3 šolje vode pa ostavite da se sve zajedno kuha.
Kada je uvrilo otprilike jedna šolja vode dodajte pavlaku i mješajte da se rastopi, a zatim spustite i ćufte.
Trebale bi biti skuhane dok se sos skuhao.
Ostavite da sve zajedno krčka još 5 minuta, dodajte začine na kraju, pa poslužite.