Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, srpnja 11, 2014

Crna Torta

Sastojci:
Kora:
7 jaja
14 kašika oraha ili lješnjaka
7 kašika šećera
2 kašike kakaoa
3 kašike mljevenog keksa
40 g čokolad
e1 kašika ulja
Fil:
3 jaja
200 g šećera
100 g čokolade
250 g margarina/maslaca

Priprema:
Umutite 7 bjelanaca u snijeg pa dodajte 7 kašika šećera, 7 žumanaca , a ostale sastojke kakao,orahe, mleveni keks, kašiku ulja i istopljenu ili izrendanu čokoladu umješajte lagano špatulom(žicom za miješanje). Pleh obložite pek papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 °C toliko dugo dok se ne ubode čačkalica i izađe suha.Nakon toga , skinite papir i ostavite koru da se ohladi. Ohlađenu koru podijelite na 2 do 3 dijela koncem ili nekim dugim tankim nožem u zavisnosti od veličine kalupa.Umućena jaja mikserom sa 200 g šećera skuhajte na pari dok se ne zgusnu ili u šerpi sa debljim dnom na laganoj vatri . Dodajte margarin (može i 200 g) i 100 g čokolade. Masa bude malo rijeđa zbog rastopljenog margarina ali prilikom hlađenja fino se zgusne.Druga varijanta - je da umutite margarin mikserom pa dodate ohlađeni fil, kašiku po kašiku, onda bude malo baršunastiji.Tortu isfilujte filom , prelijte glazurom ili ukrasite šlagom.Možete ukrasiti preostalom čokoladom , istopite 60 g čokolade sa 1 kašikom margarina i išarajte tortu špricom, zatim ostavite u frižider da se stegne i ukusi prožmu pa uživajte.(coolinarika)