Begova čorba je jelo bosanske kuhinje koje se pravi od kokoši i povrća. Ime je dobila, jer se u tursko doba spremala za bega prije nego bi krenuo u obilazak harema, a obzirom da je jedan od njenih sastojaka bamija, koja važi i za afrodizijak.
Begova čorba je tradicionalno svečano jelo, koje se danas poslužuje kao toplo predjelo (u smislu klasične juhe od piletine i povrća). Najčešće se pravi tokom muslimanskih praznika (Ramazana i Bajrama), a i u svakodnevnoj bosanskoj kuhinji, a ako ste u obilasku Sarajeva možete ju probati na Baščaršiji - starom dijelu grada, u nekoj od Ašinica.
Sastojci:
-500 g kokošjeg mesa
-100 g mrkve
-50 g celera
-50 g peršunovog korjena
-100 g bamije
-20 g riže
-2 dl kisele pavlake
-3 žumanceta
-limunov sok
-muškantni oraščić
-so
Priprema:
Stavimo kokošije meso u hladnu vodu, potom dodamo očišćeno povrće i so i kumo sve na laganoj vatri.
Kad meso bude mekano, procjedimo supu, a povrće i meso isječemo na komadiće i vratimo.
Posebno skuhamo rižu i dodamo u čorbu.
Bamiju prvo potopimo u vrelu vodu, poslije desetak minuta ocjedimo, isječemo na komade i dodamo u čorbu.
Kuhamo još nekoliko minuta, potom sklonimo i začinimo limunovim sokom i muškantnim oraščićem.
Sada trebamo Zgusnuti vrelu čorbu žumancima umućenim s kiselom pavlakom i više je ne zagrijavamo.
Begovu čorbu možemo poslužiti i kao samostalno jelo ako je dovoljno gusta.
Begova čorba je tradicionalno svečano jelo, koje se danas poslužuje kao toplo predjelo (u smislu klasične juhe od piletine i povrća). Najčešće se pravi tokom muslimanskih praznika (Ramazana i Bajrama), a i u svakodnevnoj bosanskoj kuhinji, a ako ste u obilasku Sarajeva možete ju probati na Baščaršiji - starom dijelu grada, u nekoj od Ašinica.
Sastojci:
-500 g kokošjeg mesa
-100 g mrkve
-50 g celera
-50 g peršunovog korjena
-100 g bamije
-20 g riže
-2 dl kisele pavlake
-3 žumanceta
-limunov sok
-muškantni oraščić
-so
Priprema:
Stavimo kokošije meso u hladnu vodu, potom dodamo očišćeno povrće i so i kumo sve na laganoj vatri.
Kad meso bude mekano, procjedimo supu, a povrće i meso isječemo na komadiće i vratimo.
Posebno skuhamo rižu i dodamo u čorbu.
Bamiju prvo potopimo u vrelu vodu, poslije desetak minuta ocjedimo, isječemo na komade i dodamo u čorbu.
Kuhamo još nekoliko minuta, potom sklonimo i začinimo limunovim sokom i muškantnim oraščićem.
Sada trebamo Zgusnuti vrelu čorbu žumancima umućenim s kiselom pavlakom i više je ne zagrijavamo.
Begovu čorbu možemo poslužiti i kao samostalno jelo ako je dovoljno gusta.