Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, svibnja 12, 2014

Mliječne Puter Kiflice

Sastojci:
tijesto:
1 vrećica kvasca
1/2 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
60 dag glatkog brašna
10 dag maslaca
10 dag šećera
1 kašićica soli
1jaje
premaz:
2 kašike hladnog mlijeka
1 žumanjac
Priprema:
Otopiti maslac u mlijeku.
Otopiti kvasac u mlakoj vodi.
Pomiješati brašno, šećer, so, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem. Mutiti nastavcima za tijesto dok se sastojci dobro ne sjedine. Dobit će se vrlo meko, svilenkasto tijesto.
Pokriti krpom i pustiti da se diže oko sat vremena, ili dok  mu se volumen ne udvostruči.
Dasku posuti obilno brašnom, na nju istresti tijesto, sasvim nježno ga premijesiti.
Podijelite tijesto na 10-12 kuglica.
Od kuglica razvući nepravilne oblike i oblikovat zarolane štapiće
Složiti ih u papirom obložen pleh. Pustiti da se dignu.
Svaki štapić premazati hladim mlijekom u koje je razmućen jedan žumanjak.
Peći na 230°C oko 10 minuta.

Više »

nedjelja, svibnja 11, 2014

Vrbovačka Pera - Tijesto sa filom od sira

Jelo koje danas spremam za kasni ručak hihi bolje reći večeru se tradicionalno zove Vrbovačka Pera, mene po svemu podsjeća na picu sa sirom, plus sam ja receptu dodala čajnu kobasicu pa je zaista kao pica..
Sastojci
Za tijesto:
1 vrećica kvasca
600 g pšeničnog glatkog brašna
100 g maslaca
so
300-400 ml mlijeka
Za fil:
700 g svježeg kravljeg sira
2 kašike kukuruznog brašna
300 ml kiselog vrhnja
malo usitnjenog suhog mesa ili čajne kobasice
2 jajeta
so
80 gmaslaca

Priprema:
Od brašna pomiješanog s instant-kvascem, omekšanog maslaca, soli i mlakog mlijeka umijesiti glatko, srednje tvrdo tijesto.
Razvaljati ga prst debelo i staviti u namašćeni lim (vel. 40×40 cm). Prekriti kuhinjskom krpom i ostavite neka stoji 15-ak minuta.
Za to vrijeme pripremite fil: električnom miješalicom usitniti kravlji sir, dodati kiselo vrhnje, jaja, kukuruzno brašno i so, pa sve zajedno dobro izmiješati.
Tijesto premazati pripremljenim filom, rubove tijesta poviti prema sredini, a po površini rasporediti maslac narezan na listiće. Peći u zagrijanoj rernina 200°C oko 40 minuta.

Više »

Supa od Praziluka

Bili  na Trebeviću sa Kirom i na povratku svratili kupit mi knjigu, par Somersby-a za popodne na terasi i povrće za nedeljni ručak. Za ručak, između ostalog, Supa od praziluka ili prase. Evo recepta. :)
Sastojci:
2 praziluka
30 g putera
1,25 l vode
2 kašike griza
so, biber
1 žumance
svježi peršun
svježa mirođija
Priprema:
Praziluk dobro oprati i isjeći na kolute. Zagrijati puter, dodati praziluk i poklopljeno uz malo dolivanja vode izdinstati. Kada je praziluk omekšao, doliti potrebnu količinu vode i so, pa kuhati dok ne provri. Dodati griz i na laganoj vatri kuhati još 15 do 20 minuta.
 Kada je gotova, izmiksati čorbu štap mikserom i dodati isjeckan peršunov list. Sipati u posude i ukrasiti grančicama svježe mirođije i sjeckanim svježim prazilukom.
Više »