Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, siječnja 07, 2019

Jednostavan Kolač: Oblatne / Kilerica

Sastojci:
Tijesto
oblatna, 2 lista
bjelanjak, 6
šećer, 200 g
orasi, 200 g (mljeveni)
Fil:
žumanjak, 6
šećer, 150 g
kafa, 5 kašika (jaka crna)
čokolada za kuhanje, 100 g
margarin, 200 g ili maslac

Priprema:
Izraditi šlag od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne).
Oblatne staviti na obrnutu stranu lima za pečenje i peći na 200 stepeni nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.
Za fil je potrebno izraditi žumanjke i šećer na pari. Kada se smjesa zgusne dodati kafu i otopljenu čokoladu. Smjesa je rjeđa, no u frižideru se stisne. U rashlađenu smjesu dodati margarin ili maslac.
Oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini) kako bi dobili četiri dijela. Fil podijelite na četiri dijela.
Oblatne namažite i slažite jednu na drugu, zadnju oblatnu ne mazati odmah filom. Preko nje staviti papir za pečenje i nekim teretom pritisnuti kako bi se oblatne izravnale.
Kad se oblatna izravna, preko nje staviti fil i posuti orasima.