Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, siječnja 11, 2019

Brzi Desert od Obicnog Kruha - BREAD and BUTTER PUDDING

Popularni britanski desert cija se osnova sastoji od kriski starog kruha (oko 2 dana starog) premazanog sa maslacem i  prelivenog sa smjesom secera, jaja i mlijeka. Postoje mnoge varijante i svaka obitelj ima svoje omiljeno uz dodatak ekstra sastojaka. 
Sastojci:
Za premaz tave
1 kašika putera
1 kašika secer
1 kašićica cimet
Za prelijevanje
200 ml mlijeko
10 ml slatko vrhnje
5 kašika secer
2 kašike rum ili whiskey
2 jaje
1/2 kašićice muskatni orascic
2 kašićice cimet
1 kašićica vanilija ekstrakt ili secer
Ostalo
5 velikih kriski obicni bijeli ili polubijeli kruh
puter (za mazanje kruha)
marmelada (naranca ili marelica)

Priprema
Kruh mozete koristiti sa koricom ili bez. Osim obicnog bijelog kruha mozete koristiti razlicite slatke verzije, brioche, panettone i slicno.
Inace se u ovom receptu kruh maze sa marmeladom.
Ako nemozete naci marmeladu ili dzem od citrus voca slobodno pripremite sa marmeladom od marelica.
Umjesto premazivanja sa marmeladom mozete dodati saku grozdica.
Omjer sastojaka mozete prilagoditi prema kolicini kruha. Koliko ce tekucine trebati zavisiti ce i od teksture i vrste kruha kojeg koristite.
Maslac zajedno sa secerom otopiti u malom loncicu i dodati cimet. Dobro promijesati pa s time premazati preko dna tave u kojoj cete peci Pudding.
Jednu stranu kruha namazati sa maslacem , pa onda sa dzemom ili marmeladom i prekriti dno tave tako da je namazana strana prema gore.
Zatim dodati novi sloj namazanog kruha.
Zadnji sloj kruha premaze se samo sa maslacem, bez marmelade.
Mlijeko i vrhnje zagrijati ( ali nesmije zakuhati), dodati secer, cimet, muskatni orascic, vaniliju i whiskey ili rum i odmah maknuti sa vatre.
U posebnoj zdjelici umutiti jaja i dodati u mlijecnu smjesu uz stalno mijesanje mutilicom.
Preliti preko poslaganog kruha najprije pola pa onda ostatak. Sa viljuskom kruh malo pritisnuti da upije tekucinu.
Kruh nesmije bas plivati ali nesmije biti ni previse suh. Mora biti fino natopljen, sa malo ekstra tekucine pri dnu
Ostaviti da odstoji pola sata.
Zagrijati pecnicu na 200 C  i staviti peci na 30 minuta.
Zadnjih 5 minuta izvaditi, posuti sa secerom i vratiti nazad u pecnicu ili pod grilom da se secer malo rastopi.
Kolac ce se jako napuhati tokom pecenja ali ce se vratiti na prvobitnu velicinu kad se ohladi.
Rezite na kvadrate i servirajte uz slag.
Izvor:https://www.coolinarika.com/