Sastojci:
2 kašike putera
jedan manji crni luk sitno isjeckan
prstohvat ljute mljevene paprike
400 g špinata
šolja mlijeka
2 jaja
1 šolja rendanog tvrdog sira, plus malo sira za posipanje
4 šolje integralne ili obične riže
kašika sjeckanog svježeg peršuna
kašika sjeckanog lista timijana
kašika sjeckanog lista bosiljka
so i biber
Priprema:
1. Skuhajte rižu, špinat isjeckajte i kratko probarite.
2. Zagrijte rernu na 175 stepeni. Namažite veliku tepsiju za đuveč puterom.
3. U velikoj tavi, na srednjoj vatri, izdinstajte luk sa 2 kašike putera i ljutom alevom paprikom dok ne postane providan. Dodajte špinat i dinstajte 3 minuta. Ostavite sa strane.
4. U velikoj zdjeli umutite mlijeko i jaja zajedno. Dodajte rendani sir, kuhanu rižu, peršun, timijan, bosiljak i mješavinu sa špinatom i dobro sve izmješajte. Posolite i pobiberite. Naspite u tepsiju, pa odozgo pospite još rendanog sira. Pecite u rerni 30 minuta i poslužite vruće.
Izvor: zdravahrana.com