Sastojci:
2,8 kg dunja (7 komada)
1,4 kg šećera
4 dlvode
4-5 kolutova limuna
Priprema:
Dunje oprati i dobro ih istrljati spužvom. Staviti ih u veću šerpu, naliti hladnu vodu i staviti na ringlu, da voda provri. Čim voda provri, dunje izvaditi rešetkastom kašikom i preliti ih hladnom vodom. Nakon par minuta, još tako tople, oguliti i očistiti. Ovo će biti jednostavno, jer je ono zagrijavanje u vodi prilično pomoglo ovaj proces.
Očišćene dunje isjeckati na kockice ili izrendati, pa ih izvagati. Po principu koliko dunja, toliko šećera, staviti šećer u veću šerpu i preliti ga vodom. Staviti da provri i ostaviti da ključa desetak minuta, povremeno skidajući pjenu.
Ubaciti dunje u šećerni sirup i kuhati bez mnogo miješanja. Povremeno protresti šerpu. Kockice dunja su brzo kuhane, možda za 10-15 minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati nekoliko kolutova limuna. Čim se malo prohladi, sipati u tegle.
Od ove količine se dobiju 2 tegle od 720 ml i jedna mala od 300 ml.