Sastojci:
6 tikvica srednje veličine
900 g mljevene junetine
250 ml sosa od paradajza
150 g sjeckanog crnog luka
3 kašike prezli
1 kašičica origana
pola kašičice cimeta
1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka
malo soli i bibera, po ukusu
1 umućeno jaje
150 ml bešamel sosa
Priprema:
Isjecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrijte ulje i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću.
Pržite luk na ulju dok ne dobije blagu boju, dodajte bijeli luk, a zatim i meso i ostavite na vatri dok se ne skuha potpuno. Dodajte cimet, so i biber i dobro promješajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta.
Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim redajte red tikvica, pa namažite mješavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrijajnoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/