Sastojci
Mljeveno meso s povrćem
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 struk poriluka
4 veća krompira
1 velika ili 2 manje mrkve
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 jušne kašike mekog brašna
4 kašike ribanog parmezana
po potrebi ulje, maslac, biber, so i peršun
Salata od svježeg kupusa na starinski način
1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
4 kriške suhog mesa ili slanine
1/2 dl jabukovog sirćeta
1 dl ulja
1 čajna kašićica bibera
1/2 čajne kašićice kumina (kima)
po potrebi i ukusu soli
3 kašike tople vode
Priprema:
Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti.
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti.
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu) staviti ocijeđen krompir i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.
Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada suhog mesa (masnijeg), koje ste prije izrezali (zarezati nožem trakice u razmaku 1 cm sve do kožice). Ispržiti suho meso/slaninu da porumeni i da se savije.
Na malo ulja popržiti ostatak izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati sirće, biber, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti kkriškama suhog mesa/slanine.
Izvor: www.coolinarika.com