Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

utorak, siječnja 13, 2015

Rižoto sa Paradajzom i Parmezanom

Sastojci:
400 gr paradajza, isjeckanog
1 l povrtnog temeljca (voda u kojoj je kuhano povrće)
1 kašikica maslaca
1 kašika maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka, isjeckana
2 čehna bijelog luka, isjeckana
1 grančica ruzmarina
250 gr riže
300 gr cherry paradajza
4 kašike parmezana
Malo ruzmarina

Priprema:
200 gr isjeckanog paradajza i pola litra povrtne supe stavite u blender ili procesor za hranu, pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prelijte u šerpu sa preostalom supom, ostavite da blago krčka na niskoj temperaturi.
U međuvremenu stavite maslac i ulje u veću šerpu, pa nakon što se maslac istopi dodajte isjeckani crveni luk.
Kuhajte 6-7 minuta, dok ne omekša, pa umiješajte bijeli luk i ruzmarin.
Dodajte rižu i kuhajte, miješajući, 1 minutu.
Nastavite kuhati rižu, postepeno dodajući smjesu od paradajza.
Nakon što ste u rižu stavili pola smjese od paradajza, dodajte i i cherry paradajz.
Nakon 20-25 minuta riža bi trebala biti mekana i kremasta, a tečnost upijena.
Poklopite posudu i ostavite jednu minutu, a zatim dodajte bosiljak.
Rižoto s paradajzom poslužite posut parmezanom i biberom.