Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, siječnja 26, 2015

Mostarska Kupus Kalja

Iza tajnovitog arapskog naziva “kalja” krije se kuhani kupus s mesom, učestalo kontinentalno jelo na mostarski način. Kako biste ublažili miris zelja pri kuhanju, savjetujemo da vodi u kojoj ga kuhate dodate svežnjić peršina.
Sastojci:
1 kg svježeg kupusa
500 g janjećeg ili telećeg mesa
4 kašike ulja
150 gluka
200 gmrkve
 300 g zelene paprike
1 kašika vegete
 so
1 kašika  koncentrata paradajza
 3 češna bijelog luka
biber

Priprema:
Kupus očistite, razrežite po dužini na 4 do 6 kriški, izvadite korijen i uronite u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte 2 minute i izvadite.
Meso narežite na veće komade i na zagrijanom ulju kratko popecite sa svih strana.
Dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu narezanu na kolutiće, papriku narezanu na kockice i sve zajedno dinstajte uz dodavanje manjih količina vode.
Dodajte vegetu, so i kupus, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat.
Na kraju umiješajte razmućeni koncentrat paradajza te dodajte nasjeckani bijeli luk i biber.
Izvor: http://www.coolinarika.com/