Sastojci:
2 konzerve od 800g graha (ocijeđena masa 400g)
200 g slanine
200 g kobasice
200 g luka
2 čehna bijelog luka
2 konzerve po 400g nasjeckanog paradajza
2 velike kašike koncentrata paradajza
150 g smeđeg šećera
200 ml vode
200 ml vinskog sirćeta
Ulje, so i svježe mljeveni biber
Priprema:
Izrežite luk, slaninu, kobasice na sitne komadiće. Češnjak protisnite ili naribajte. Na malo ulja prvo stavite slaninu i pustite da zazlatni, potom dodajte luk, bijeli luk i kobasicu te dinstajte dok luk ne omekša. Potom dodajte paradajz, smeđi šećer i vinsko sirće te vodu. Pustite da zakuha, a onda dodajte ocijeđeni grah i pustite da krčka sve dok se u potpunosti ne ugusti. Na kraju posolite i pobiberite te poslužite uz jaja i hljeb.